środa, 4 grudnia 2013

Wianuszek gdański

Bardzo proste i efektowne ciasto. Doskonały przykład na to, że z prostych składników można zrobić coś pysznego. Płatki owsiane są w tym cieście najlepsze. Naprawdę warto wypróbować!

Przepis pochodzi z bloga Kopalnia Smaków

 

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny
Masa:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 9 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 250 g masła
Posypka:
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka esencji migdałowej
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową. Białka ubić na sztywno. Przełożyć do ciasta i delikatnie połączyć.
Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy i piec około 30 - 40 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka).

Kaszę mannę ugotować na mleku. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i utrzeć. Porcjami dodawać ostudzoną kaszę manną. Na koniec dodać sok z cytryny.

Wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki. Przełożyć kremem, zostawiając trochę na wierzch.

Płatki podgrzać na patelni, dodać masło i cukier. Prażyć, aż będą lekko złote. Ostudzić i posypać tym ciasto.
Odstawić w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz