Bardzo proste i efektowne ciasto. Doskonały przykład na to, że z prostych składników można zrobić coś pysznego. Płatki owsiane są w tym cieście najlepsze. Naprawdę warto wypróbować!
Przepis pochodzi z bloga Kopalnia Smaków.
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 9 łyżek cukru pudru
- sok z cytryny
- 250 g masła
- 10 łyżek płatków owsianych
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- łyżeczka esencji migdałowej
Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy i piec około 30 - 40 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka).
Kaszę mannę ugotować na mleku. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i utrzeć. Porcjami dodawać ostudzoną kaszę manną. Na koniec dodać sok z cytryny.
Wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki. Przełożyć kremem, zostawiając trochę na wierzch.
Płatki podgrzać na patelni, dodać masło i cukier. Prażyć, aż będą lekko złote. Ostudzić i posypać tym ciasto.
Odstawić w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz