czwartek, 12 grudnia 2013

Ciasto czekoladowe

Bardzo dobre i proste ciasto, z najlepszym i najprostszym kremem maślanym. Polecam wypróbować!

Przepis z bloga Anyżkowo.



























Ciasto:
  • 230 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 180 g masła
  • 180 ml mleka
  • esencja waniliowa
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 5 łyżek mleka w temperaturze pokojowej
Do miski wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i esencję waniliową. W rondelku rozpuszczamy masło. Wlewamy do niego mleko i wbijamy jajka. Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy do miski z mąką. Miksujemy wszystkie składniki. Pieczemy w tortownicy o średnicy 21-23 cm, w temperaturze 180 stopni przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Masło i cukier puder ucieramy mikserem na puszysta masę. Wsypujemy kakao i wlewamy mleko. Miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka.

Ciasto kroimy wzdłuż na pół. Smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i smarujemy resztą kremu. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz