wtorek, 17 grudnia 2013

Zawijany tort urodzinowy

Kilka dni temu moja córeczka skończyła trzy latka. Oto tort jaki z tej okazji dla Niej upiekłam. Mój tort był duży. jeśli potrzebujecie czegoś mniejszego, spokojnie możecie zrobić go z połowy porcji. Ciasto wyszło delikatne i nie za słodkie.


Ciasto:
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rolada (wszystko x2):
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 4 budynie śmietankowe
  • 1 l mleka
  • 2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 słoika dżemu pomarańczowego
Dekoracja:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 3/4 kostki masła
  • barwniki spożywcze
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec partiami wsypać cukier i nadal ubijać. Pojedynczo dodać żółtka, po każdym dobrze miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą). Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 27 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć i wystudzić.

Upiec roladę: Biała ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i dobrze ubić. Wsypać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na dużą blachę (piekarnikową, u mnie 30x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć i wystudzić. W ten sam sposób upiec drugą taką samą roladę.

3/4 l mleka zagotować. W szklance mleka rozpuścić budynie i wlać na gotujące się mleko. Ugotować. Przelać do miski i przykryć dokładnie folią spożywczą, aby nie było żadnych pęcherzyków powietrza. Wystudzić. 
2 kostki masła utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodawać po trochu wystudzony budyń i ucierać, aż masa będzie gładka i dobrze połączona. Masę dzielimy na trzy części. 
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do 1 części masy i dokładnie ucieramy.

Każdą roladę kroimy na 5 pasków o szerokości 6 cm. Każdy pasek smarujemy dżemem, a następnie jedną częścią białego kremu. Pasek ciasta zwijamy jak roladę, a następnie dokładamy kolejne paski, tworząc "ślimaka".

Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Smarujemy połową ciemnej masy. Na to wykładamy naszego "ślimaka". Smarujemy wierzch resztą ciemnego kremu i przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu. Całość smarujemy pozostałym białym kremem.

W 1/2 szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i gotujemy. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i studzimy.
Wystudzony ucieramy z masłem na gładką masę. Dzielimy na 3 części. Do każdej dodajemy trochę barwnika spożywczego i dobrze mieszamy, aby kolor połączył się z masą. 
Przygotowujemy trzy jednorazowe rękawy cukiernicze i do każdego wkładamy inny kolor masy. Wyciskamy na cieście (bez żadnej końcówki) kleksy masy i rozsmarowujemy w jedną stronę małą łyżeczką. Tutaj można zobaczyć dokładniej jak to wygląda. 
Po udekorowaniu wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz