niedziela, 29 grudnia 2013

Pieczone ziemniaczki z koperkiem

Pyszne, chrupiące ziemniaczki.  Można podawać je jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.



























Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • suszony koperek (może być również świeży)
  • papryka słodka
  • przyprawa uniwersalna do potraw np.Vegeta
  • olej
  • sól
Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy na posolony wrzątek. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 7-9 minut, na półmiękko. Odlewamy.
Blaszkę smarujemy olejem, posypujemy papryką i przyprawa uniwersalną. Wykładamy odcedzone ziemniaki i mieszamy tak, aby ziemniaki były obtoczone w oleju i przyprawach. Posypujemy koperkiem i ponownie mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach od 45 minut do 1 godziny, w zależności od tego, jak przyrumienione ziemniaczki chcemy uzyskać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz