Zdawałoby się, że to takie proste danie. Może i tak, ale tylko jeśli wiemy to i owo :) Kiedyś kotlety wychodziły mi zbite i niezbyt smaczne. Jakiś czas temu odkryłam, że dodanie ketchupu do surowego mięsa sprawia, iż kotlety są miękkie, puszyste, idealne. Polecam spróbować każdemu, naprawdę warto!
Składniki:
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 2 łyżki ketchupu
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, dodajemy odciśniętą bułkę, ketchup, sól i pieprz, wszystko wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka wsypujemy trochę bułki tartej. Z masy formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz