niedziela, 22 grudnia 2013

Kotlety mielone z ketchupem

Zdawałoby się, że to takie proste danie. Może i tak, ale tylko jeśli wiemy to i owo :) Kiedyś kotlety wychodziły mi zbite i niezbyt smaczne. Jakiś czas temu odkryłam, że dodanie ketchupu do surowego mięsa sprawia, iż kotlety są miękkie, puszyste, idealne. Polecam spróbować każdemu, naprawdę warto!



























Składniki:
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, dodajemy odciśniętą bułkę, ketchup, sól i pieprz, wszystko wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka wsypujemy trochę bułki tartej. Z masy formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złoto. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz