niedziela, 29 grudnia 2013

Kostka alpejska

Bardzo smaczne i słodkie ciasto. Robi się je w miarę szybko i nie jest skomplikowane. Znika natomiast w zastraszającym tempie :) Warto spróbować, bo jest tego warte.

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku i jest trochę przeze mnie zmodyfikowany.

PS. Nie radzę kupować pakowanych bez, tylko takie na wagę. Ja kupiłam pakowane i po wymieszaniu z masą rozpuściły się, przez co moje ciasto stało się trochę za bardzo płynne, co wyraźnie widać na zdjęciu. 


























Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek naparu czarnej herbaty
Krem:
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej (510 g)
  • 200 g masła
  • 200 g małych bez
Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
  • słoik powideł śliwkowych lub z czarnej porzeczki
  • 50 g gorzkiej czekolady
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Ubijamy jeszcze przez chwilę, aż białka będą sztywne. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, i po trochu wsypujemy do naszego ciasta. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i odstawiamy do ostudzenia. 
Sok z cytryny wymieszać z herbatą (można zastąpić alkoholem). Nasączyć tym ciasto i posmarować powidłami.
Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masę krówkową i dobrze utrzeć. Bezy pokruszyć i wmieszać do masy. Masę wyłożyć na ciasto, na warstwę dżemu.
Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-fixem, na sztywno. Wyłożyć na krem z bezą i wyrównać powierzchnię. 
Na wierzch zetrzeć czekoladę. Ciasto przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz