Łatwe i szybkie w przygotowaniu pierogi wigilijne. Przepis pochodzi z książki Marka Łebkowskiego "Doskonała Kuchnia Polska".
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- sól
- 600 g białej kapusty
- 400 g kiszonej kapusty
- 40 g suszonych grzybów pokrojonych w plasterki
- 350 g cebuli
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
450 g mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy odrobinę soli i wlewamy powoli wodę, wyrabiamy ciasto, aż stanie się lśniące i przestanie lepić się do ręki. Ciasto dzielimy na 3-4 części i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło. Na stolnicy posypanej pozostałą mąką rozwałkowujemy pierwszy kawałek ciasta na grubość 2 mm. Szklanką lub foremką wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz, składamy ciasto na pół i mocno zlepiamy brzegi pierogów. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta.
Pierogi gotujemy w dużej ilości posolonej wody z odrobiną oleju. Wrzucamy je na wrzątek partiami i po zmieszaniu odcedzamy po 2-3 minutach od chwili, gdy wypłyną na powierzchnie wody.
Najlepiej smakują podsmażone na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz