Niesamowite ciasto. Połączenie masy z mlekiem w proszku, masy krówkowej i słonych orzeszków w czekoladzie daje tak smakowite ciasto, że trudno powstrzymać się i nie zjeść drugiego kawałka. Ciasto robi sie bardzo szybko, ponieważ nie wymaga pieczenia. Polecam!
Przepis pochodzi z bloga Moje Pasje.
Składniki:
- 510g masy kajmakowej w puszce
- 400g herbatników maślanych (ok.60szt)
Mleczny krem:
- 250g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 szklanki mleka w proszku (takiego miałkiego nie w granulkach)
- 400g serka waniliowego typu Danio
Polewa:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 150g orzechów ziemnych solonych
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Następnie naprzemiennie dodawać serek i mleko w proszku. Utrzeć na gładki krem.
W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą
warstwę herbatników. Na nie rozsmarować połowę masy mlecznej i przykryć
drugą warstwa herbatników. Wyłożyć masę kajmakową i dokładnie ją
rozprowadzić po herbatnikach. Na niej rozsmarować pozostałą masę mleczną
i znów ostatnia tym razem warstwa herbatników.
Czekolady połamać i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej na
gładko. Orzechy przesiać na sitku pozbywając się części soli (nie
całkowicie!) Orzechy w zależności od upodobań albo pozostawiamy w
całości albo siekamy drobno. Wrzucamy do rozpuszczonych czekolad i
dokładnie mieszamy. Polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić w
lodówce kilka godzin a najlepiej przez całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz