czwartek, 26 grudnia 2013

Ciasto Maxi King

Niesamowite ciasto. Połączenie masy z mlekiem w proszku, masy krówkowej i słonych orzeszków w czekoladzie daje tak smakowite ciasto, że trudno powstrzymać się i nie zjeść drugiego kawałka. Ciasto robi sie bardzo szybko, ponieważ nie wymaga pieczenia. Polecam!

Przepis pochodzi z bloga Moje Pasje.



























Składniki:
  • 510g masy kajmakowej w puszce
  • 400g herbatników maślanych (ok.60szt)  
Mleczny krem:
  • 250g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mleka w proszku (takiego miałkiego nie w granulkach)
  • 400g serka waniliowego typu Danio
Polewa:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 150g orzechów ziemnych solonych
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Następnie naprzemiennie dodawać serek i mleko w proszku. Utrzeć na gładki krem.
 
W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nie rozsmarować połowę masy mlecznej i przykryć drugą warstwa herbatników. Wyłożyć masę kajmakową i dokładnie ją rozprowadzić po herbatnikach. Na niej rozsmarować pozostałą masę mleczną i znów ostatnia tym razem warstwa herbatników.
 
Czekolady połamać i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej na gładko. Orzechy przesiać na sitku pozbywając się części soli (nie całkowicie!) Orzechy w zależności od upodobań albo pozostawiamy w całości albo siekamy drobno. Wrzucamy do rozpuszczonych czekolad i dokładnie mieszamy. Polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić w lodówce kilka godzin a najlepiej przez całą noc.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz