czwartek, 12 grudnia 2013

Roladki schabowe z pieczarkami

Alternatywa dla zwykłego schabowego w panierce. Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i pysznym sosem pieczarkowym może być pomysłem na obiad nawet dla najwybredniejszych gości. 


Składniki:
  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 500 g pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do potraw
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Schab kroimy na 1 cm-owe plastry, rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce.

W tym czasie myjemy pieczarki, kilka małych (8-9) odkładamy na bok, a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Patelnię rozgrzewamy z łyżką masła, wkładamy pieczarki i dusimy, aż cały płyn z pieczarek wyparuje. Następnie dodajemy 2 łyżki masła, bułkę tartą i przyprawę uniwersalną, wszystko chwilkę podsmażamy i mieszamy do połączenia składników.

Każdy płat schabu smarujemy farszem z pieczarek i zwijamy dosyć ciasno w roladkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Na patelnię wkładamy roladki i obsmażamy z każdej strony na złoto. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 2 łyżkami wody i pieczemy ok. 1 godziny w 190 stopniach.

W rondelku zagotowujemy 1,5 szklanki wody z kostką bulionową Odłożone pieczarki kroimy w pół talarki i wrzucamy do rondelka. Gotujemy ok. 10 minut. Mąkę rozrabiamy z wodą. Dolewamy 3 łyżki bulionu z rondelka i dokładnie mieszamy. Następnie naszą mąkę wlewamy do rondelka z bulionem (dla pewności, że nie będzie grudek można wcześniej przelać przez sitko). Dokładnie mieszamy i podgotowujemy 5-10 minut. Doprawiamy do smaku.

Roladki podajemy polane sosem pieczarkowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz