Alternatywa dla zwykłego schabowego w panierce. Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i pysznym sosem pieczarkowym może być pomysłem na obiad nawet dla najwybredniejszych gości.
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 500 g pieczarek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do potraw
- 1 kostka bulionu grzybowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
W tym czasie myjemy pieczarki, kilka małych (8-9) odkładamy na bok, a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Patelnię rozgrzewamy z łyżką masła, wkładamy pieczarki i dusimy, aż cały płyn z pieczarek wyparuje. Następnie dodajemy 2 łyżki masła, bułkę tartą i przyprawę uniwersalną, wszystko chwilkę podsmażamy i mieszamy do połączenia składników.
Każdy płat schabu smarujemy farszem z pieczarek i zwijamy dosyć ciasno w roladkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Na patelnię wkładamy roladki i obsmażamy z każdej strony na złoto. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 2 łyżkami wody i pieczemy ok. 1 godziny w 190 stopniach.
W rondelku zagotowujemy 1,5 szklanki wody z kostką bulionową Odłożone pieczarki kroimy w pół talarki i wrzucamy do rondelka. Gotujemy ok. 10 minut. Mąkę rozrabiamy z wodą. Dolewamy 3 łyżki bulionu z rondelka i dokładnie mieszamy. Następnie naszą mąkę wlewamy do rondelka z bulionem (dla pewności, że nie będzie grudek można wcześniej przelać przez sitko). Dokładnie mieszamy i podgotowujemy 5-10 minut. Doprawiamy do smaku.
Roladki podajemy polane sosem pieczarkowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz