Prosta i bardzo szybka cytrynówka. W odróżnieniu od nalewek nie musi stać miesiącami, wystarczy kilka dni i jest gotowa do spożycia. Polecam zwłaszcza na zbliżający się Sylwester.
Przepis dostałam od znajomego.
Składniki:
- 2 litry spirytusu 96 proc.
- 12 cytryn
- 500 g miodu naturalnego
- 3 litry soku jabłkowego
Cytryny dobrze szorujemy, wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok 5 minut, aby się wyparzyły. Wyjmujemy z wody, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Wkładamy do słoja i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zlewamy spirytus, z cytryn wyciskamy sok i wlewamy do spirytusu. Wszystko przecedzamy przez gazę.
Miód rozgrzewamy i dodajemy do spirytusu. Dobrze wszystko mieszamy, na koniec dodajemy sok jabłkowy. Zakręcamy i zostawiamy na kilka godzin, aby wszystko się ze sobą przegryzło.
Przelewamy do butelek. Można pić już po kilku dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz