sobota, 28 grudnia 2013

Cytrynówka

Prosta i bardzo szybka cytrynówka. W odróżnieniu od nalewek nie musi stać miesiącami, wystarczy kilka dni i jest gotowa do spożycia. Polecam zwłaszcza na zbliżający się Sylwester.

Przepis dostałam od znajomego.


Składniki:
  • 2 litry spirytusu 96 proc.
  • 12 cytryn
  • 500 g miodu naturalnego
  • 3 litry soku jabłkowego
Cytryny dobrze szorujemy, wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok 5 minut, aby się wyparzyły. Wyjmujemy z wody, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Wkładamy do słoja i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zlewamy spirytus, z cytryn wyciskamy sok i wlewamy do spirytusu. Wszystko przecedzamy przez gazę. 
Miód rozgrzewamy i dodajemy do spirytusu. Dobrze wszystko mieszamy, na koniec dodajemy sok jabłkowy. Zakręcamy i zostawiamy na kilka godzin, aby wszystko się ze sobą przegryzło. 
Przelewamy do butelek. Można pić już po kilku dniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz