niedziela, 15 grudnia 2013

Szynka pieczona w sosie z cynamonem

Prosty sposób na obiad z szynką w roli głównej. Pyszny sos z dodatkiem cynamonu idealnie do niej pasuje i sprawia, że mięso nabiera słodkiego posmaku. To mój ulubiony przepis na niedzielny obiad, na zrobienie którego nie muszę poświęcać zbyt dużo czasu. Gorąco polecam!



























Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
Sos:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka cynamonu
Szynkę pokroić na 1 cm plastry, posypać przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
W tym czasie przygotować sos: wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie w miseczce.
Plastry szynki dokładnie polać sosem (najlepiej na każdym rozsmarować trochę sosu). Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 1 - 1,5 godziny.
Po tym czasie mięso ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym (lub blaszce). Polać sosem, w którym leżało i piec pod przykryciem ok. 1 godziny w 190 stopniach. Po tym czasie odkryć mięso i piec dalej jeszcze 30 minut, aby zarumieniło się z wierzchu.
Ja podawałam z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kapusty.

PS. Zamiast szynki możemy w ten sam sposób zrobić karkówkę czy schab.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz