Idealne na kolację lub ciepłe śniadanie. Nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu. Świetnie nadają się również na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Przepis z bloga Kuchnia bez VAT z moimi modyfikacjami.
Składniki:
- 400 g mąki
- 125 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 duży pomidor
- 150 g szynki
- 100 g żółtego sera
- 3/4 puszki groszku konserwowego
- sól, pieprz
- bazylia
- oregano
słodka i ostra papryka
W misce mieszamy składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia i przyprawy. W drugiej misce łączymy składniki mokre:
rozpuszczone i wystudzone masło, mleko i roztrzepane jajka. Następnie przygotowujemy dodatki: pomidora przelewamy
wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szynkę i ser również kroimy w drobną kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Składniki mokre dodajemy do
suchych, mieszamy wszystko wraz z pozostałymi dodatkami do połączenia
składników (masa będzie gęsta i lepiąca). Ciasto przekładamy do
papilotek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz