czwartek, 12 grudnia 2013

Muffiny z szynką i groszkiem

Idealne na kolację lub ciepłe śniadanie. Nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu. Świetnie nadają się również na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. 

Przepis z bloga Kuchnia bez VAT z moimi modyfikacjami.



























Składniki:
  • 400 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 duży pomidor
  • 150 g szynki
  • 100 g żółtego sera
  • 3/4 puszki groszku konserwowego
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • oregano
    słodka i ostra papryka
W misce mieszamy składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawy. W drugiej misce łączymy składniki mokre: rozpuszczone i wystudzone masło, mleko i roztrzepane jajka. Następnie przygotowujemy dodatki: pomidora przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szynkę i ser również kroimy w drobną kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Składniki mokre dodajemy do suchych, mieszamy wszystko wraz z pozostałymi dodatkami do połączenia składników (masa będzie gęsta i lepiąca). Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz