Odkrycie tych świąt. Pyszny, mięciutki, delikatny, rozpływający się w ustach, taki właśnie jest ten miodownik. Na pewno zrobię go jeszcze nie raz. To był strzał w dziesiątkę. Naprawdę polecam, nie tylko na święta!
Przepis pochodzi z bloga Anyżkowo i cytuję go za autorką.
Ciasto:
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 małe jajka
- 1 łyżka margaryny Palma z Murzynkiem Bielmar
- 1 płaska łyżeczka sody (do masy)
- 2,5 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka sody (do mąki)
- 1 l mleka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1,5 kostki margaryny Palma z Murzynkiem Bielmar
- 1 laska wanilii
- 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
- kakao do posypania ciasta
Odlej do miski 1 szklankę mleka. Wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnka. Wrzuć pokrojoną laskę wanilii na pół i wsyp cukier. Doprowadź do wrzenia. Wolnym strumieniem wlej mieszankę mleka z mąką. Cały czas energicznie mieszając aż będzie gęsta. Odstaw z ognia, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia. Margarynę utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania partiami dodaj masę mleczną oraz masę kajmakową. Każdy placek posmaruj masą układając kolejny. Górę ciasta posmaruj masą. Posyp kakao i odstaw do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz