czwartek, 26 grudnia 2013

Miodownik z kremem budyniowo-karmelowym

Odkrycie tych świąt. Pyszny, mięciutki, delikatny, rozpływający się w ustach, taki właśnie jest ten miodownik. Na pewno zrobię go jeszcze nie raz. To był strzał w dziesiątkę. Naprawdę polecam, nie tylko na święta!

Przepis pochodzi z bloga Anyżkowo i cytuję go za autorką.

























Ciasto:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka margaryny Palma z Murzynkiem Bielmar
  • 1 płaska łyżeczka sody (do masy)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody (do mąki)
Krem:
  • 1 l mleka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 kostki margaryny Palma z Murzynkiem Bielmar
  • 1 laska wanilii
  • 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
  • kakao do posypania ciasta
Do miski wsyp cukier, kakao i sodę. Dodaj miód, margarynę i wbij jajka. Postaw garnek na garnku z gorącą wodą i ubijaj na parze przez 10-15 minut. Na  stolnicę wysyp mąkę z sodą. Zrób wgłębienie i wlej wolnym strumieniem masę , cały czas łącząc z mąkę. Zagnieć jednolite ciasto. Podziel ciasto na 4 równe części ( najlepiej podziel ciasto przy pomocy wagi). Rozwałkuj na bardzo cienkie placki.  Jeden z placów włóż do blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Placki powinny być twarde. 

Odlej do miski 1 szklankę mleka. Wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnka. Wrzuć pokrojoną laskę wanilii na pół i wsyp cukier.  Doprowadź do wrzenia. Wolnym strumieniem wlej mieszankę mleka z mąką. Cały czas energicznie mieszając aż będzie gęsta. Odstaw z ognia, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia. Margarynę utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania partiami dodaj masę mleczną oraz masę kajmakową. Każdy placek posmaruj masą układając kolejny. Górę ciasta posmaruj masą. Posyp kakao i odstaw do lodówki na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz