czwartek, 28 listopada 2013

Mini calzone z mięsem mielonym

Pyszne, aromatyczne pierożki. Już pisałam o calzone z kurczakiem, tym razem przyszedł czas na pierożki z mięsem mielonym. Świetnie nadaje się na obiad czy kolację ze znajomymi. Polecam!

 


Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 0,8 szklanki mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 szczypty soli
Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 15 dkg startego żółtego sera
  • koncentrat pomidorowy
  • pieprz, sól
  • curry
  • bazylia suszona
  • olej do smażenia
  • rozmaryn
Mleko lekko podgrzewamy.  Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka. Dodajemy cukier. Mąkę i resztę składników wrzucamy do miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż nie będzie przyklejało się do dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosło.

Mięso podsmażamy na oleju. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę, po czym również kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory dodajemy do usmażonego mięsa i podsmażamy 5 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i curry. Podsmażamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy większe kółka, ja pomagałam sobie talerzykiem od filiżanki - przykładałam talerzyk i nożem wykrawałam koła po obwodzie talerzyka. Na każdy placek ciasta kładziemy łyżkę farszu, posypujemy startym serem i sklejamy jak pierogi. Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi sparujemy wodą i posypujemy rozmarynem. Pieczemy w 190 stopniach do zrumienienia calzone, ok. 15 - 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz