poniedziałek, 24 marca 2014

Gulasz wieprzowy z papryką

Zwykły gulasz urozmaicony dodatkiem czerwonej papryki.



























Składniki:
  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 2-3 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • papryka czerwona w proszku
  • kostka rosołowa lub łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia 
Mięso kroimy w kostkę średniej grubości. W garnku zagotowujemy ok. 0,5 l wody. Podsmażamy mięso na patelni, na złoto i wrzucamy do garnka z wodą. Dolewamy wody, tak aby zakryła nasze mięso. Wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Dusimy ok. 1,5 godziny. W między czasie obieramy marchewki i kroimy w drobną kostkę. Po 45 min duszenia mięsa dodajemy marchewkę i dalej gotujemy. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w średniej długości paseczki. Gdy marchewka i mięso będą miękkie, dodajemy do garnka paprykę. 
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy rozkruszoną kostkę rosołową. Mieszamy i podsmażamy, aż zacznie nabierać ciemniejszego koloru (uważać, żeby nie przypalić). Wtedy zalewamy to kilkoma łyżkami wody z naszego gulaszu i mieszamy energicznie, a następnie wszystko wlewamy z powrotem do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką w proszku. 
Mąkę mieszamy z zimną wodą i hartujemy wywarem. Wszystko dobrze mieszamy, aby nie było grudek (dla pewności można przelać przez sitko). Rozpuszczoną mąkę wlewamy powoli do garnka i energicznie mieszamy (najlepiej trzepaczką). Gotujemy wszystko razem 5-10 minut, mieszając, aby się nie przypaliło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz