Zwykły gulasz urozmaicony dodatkiem czerwonej papryki.
Składniki:
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 2-3 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- tymianek
- papryka czerwona w proszku
- kostka rosołowa lub łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Mięso kroimy w kostkę średniej grubości. W garnku zagotowujemy ok. 0,5 l wody. Podsmażamy mięso na patelni, na złoto i wrzucamy do garnka z wodą. Dolewamy wody, tak aby zakryła nasze mięso. Wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Dusimy ok. 1,5 godziny. W między czasie obieramy marchewki i kroimy w drobną kostkę. Po 45 min
duszenia mięsa dodajemy marchewkę i dalej gotujemy. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w średniej długości paseczki. Gdy marchewka i mięso będą miękkie, dodajemy do garnka paprykę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy rozkruszoną kostkę
rosołową. Mieszamy i podsmażamy, aż zacznie nabierać ciemniejszego
koloru (uważać, żeby nie przypalić). Wtedy zalewamy to kilkoma łyżkami
wody z naszego gulaszu i mieszamy energicznie, a następnie wszystko
wlewamy z powrotem do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką w proszku.
Mąkę mieszamy z zimną wodą i hartujemy wywarem. Wszystko
dobrze mieszamy, aby nie było grudek (dla pewności można przelać przez
sitko). Rozpuszczoną mąkę wlewamy powoli do garnka i energicznie
mieszamy (najlepiej trzepaczką). Gotujemy wszystko razem 5-10 minut, mieszając, aby się nie
przypaliło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz