środa, 16 kwietnia 2014

Kluski śląskie

Uwielbiam te kluseczki, moje dzieciaki też za nimi przepadają. Jest to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z obiadu, a których nie chcemy wyrzucać :)



























Składniki:
  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane przecisnąć przez praskę (można użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, które zostały nam z obiadu), wystudzić. Ziemniaki włożyć do miski, podzielić na 4 części i 1 część wyjąć na talerzyk. Miejsce to uzupełnić mąką ziemniaczaną, tak aby tworzyło całość.
 Do miski wbić jajko, wsypać szczyptę soli i dołożyć wyjęte wcześniej ziemniaki. Całość zagnieść na jednolitą masę. Z masy formować nieduże kuleczki i palcem robić w nich nieduże wgłębienie.
W szerokim garnku zagotować wodę, posolić. Kluski wrzucać po kilka na wrzątek, delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna. Gotować ok 3 min od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. 
Najlepiej smakują polane sosem, ja podawałam z gulaszem wieprzowym z ogórkiem i kukurydzą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz