piątek, 18 kwietnia 2014

Babka cytrynowa

Najlepsza babka wielkanocna. Piekę ją co roku, i za każdym razem znika ekspresowo.



 Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 margaryny
  • 1 kieliszek wódki
  • cukier waniliowy
  • lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji
Margarynę, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na puch. Nadal miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i wódkę. Dobrze utrzeć. Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. 
Formę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.Ciasto przelać do formy i piec w temperaturze 170 st. przez ok 45 minut (sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone). 
Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia. Ostudzone wyjąć z formy, polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz