Najlepsza babka wielkanocna. Piekę ją co roku, i za każdym razem znika ekspresowo.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 margaryny
- 1 kieliszek wódki
- cukier waniliowy
- lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji
Margarynę, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na puch. Nadal miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i wódkę. Dobrze utrzeć. Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Formę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.Ciasto przelać do formy i piec w temperaturze 170 st. przez ok 45 minut (sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone).
Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia. Ostudzone wyjąć z formy, polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz