Pyszny, mega słodki mazurek.
Ciasto:
- 40 dkg mąki
- 1 szklanka cukru
- 20 dkg margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 galaretka
- garść rodzynek
- garść orzechów
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 100 g margaryny
- 2 łyżeczki kakao
- 5-6 łyżek mleka w proszku
Składniki na ciasto połączyć, dobrze zagnieść i podzielić na 2 części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć placek i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 st. (ciasto jest dosyć luźne i lepkie, aby lepiej się wylepiało blaszkę można posypać ręce mąką ). Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Przelać do płaskiego naczynia (może być głęboki talerz), odstawić do stężenia.
Jeden placek skruszyć, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę galaretkę, bakalie i wymieszać. Dodać szklankę śmietany i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na drugi placek.
Cukier i pół szklanki mleka gotować na małym ogniu 20 min, aż masa trochę zgęstnieje. Wystudzić. Margarynę utrzeć, dodać wystudzone mleko z cukrem i kakao. Dobrze utrzeć. Dodawać po trochu mleka w proszku, aż masa będzie gęsta. Wyłożyć na ciasto. Polać polewą i dowolnie ozdobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz