sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek z galaretką

 Pyszny, mega słodki mazurek.



Ciasto:
  • 40 dkg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dkg margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Dodatkowo:
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 galaretka
  • garść rodzynek
  • garść orzechów
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Masa:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżeczki kakao
  • 5-6 łyżek mleka w proszku
Składniki na ciasto połączyć, dobrze zagnieść i podzielić na 2 części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć placek i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 st. (ciasto jest dosyć luźne i lepkie, aby lepiej się wylepiało blaszkę można posypać ręce mąką ). Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody.  Przelać do płaskiego naczynia (może być głęboki talerz), odstawić do stężenia.
Jeden placek skruszyć, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę galaretkę, bakalie i wymieszać. Dodać szklankę śmietany i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na drugi placek.
Cukier i pół szklanki mleka gotować na małym ogniu 20 min, aż masa trochę zgęstnieje. Wystudzić. Margarynę utrzeć, dodać wystudzone mleko z cukrem i kakao. Dobrze utrzeć. Dodawać po trochu mleka w proszku, aż masa będzie gęsta. Wyłożyć na ciasto. Polać polewą i dowolnie ozdobić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz