Przepyszne ciasto, niebo w gębie.
Przepis ze strony Domowe-Wypieki.pl, podaję za autorką. Polecam!
Biszkopt:
- 4 jajka
- ok. ⅓ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 250g masła
- 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
- ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek
- ok. 280g herbatników (40 sztuk)
- 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego)
- kakao
- 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę)
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją
w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała
pokryta wodą). Po ugotowaniu pozostawić puszkę do całkowitego
ostygnięcia.
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na
sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po
jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do
pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W
międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować
mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do
połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm
wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok.
30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno
przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo zimny budyń.
Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z nutellą.
Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Rozsmarować dżem, a na dżemie ok. ⅓ masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z nutellą i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno rozsmarować ⅓ masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć resztą ponczu, posmarować resztą masy budyniowej i posypać kakao.
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo zimny budyń.
Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z nutellą.
Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Rozsmarować dżem, a na dżemie ok. ⅓ masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z nutellą i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno rozsmarować ⅓ masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć resztą ponczu, posmarować resztą masy budyniowej i posypać kakao.
Ciasto włożyć na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz