wtorek, 17 czerwca 2014

Frykadelki z ogórkiem zapiekane w sosie pomidorowym - mięso

Czasami warto urozmaicić zwykłe mielone :)



























Składniki:
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 jajko
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • garść natki pietruszki
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 kostka rosołowa
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki mąki
Bułeczkę namoczyć w wodzie. Łopatkę zemleć w maszynce. Dodać odciśniętą bułeczkę i ją również zemleć. Ogórki pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać. Ogórki i natkę dodać do mięsa razem z jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. W razie, gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać trochę bułki tartej.
Z masy formować małe kotleciki o lekko podłużnym kształcie. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, na złoty kolor. Wszystkie frykadelki układać w naczyniu żaroodpornym. 
Kostkę rosołową rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Dodać koncentrat pomidorowy, majonez, mąkę i dobrze wymieszać, aby wszystko się połączyło. Sosem zalać frykadelki i piec ok. 45 - 50 min w temperaturze 190 st. 


Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz