Czasami warto urozmaicić zwykłe mielone :)
Składniki:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 jajko
- 4-5 ogórków konserwowych
- garść natki pietruszki
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 kostka rosołowa
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki mąki
Bułeczkę namoczyć w wodzie. Łopatkę zemleć w maszynce. Dodać odciśniętą bułeczkę i ją również zemleć. Ogórki pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać. Ogórki i natkę dodać do mięsa razem z jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. W razie, gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać trochę bułki tartej.
Z masy formować małe kotleciki o lekko podłużnym kształcie. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, na złoty kolor. Wszystkie frykadelki układać w naczyniu żaroodpornym.
Kostkę rosołową rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Dodać koncentrat pomidorowy, majonez, mąkę i dobrze wymieszać, aby wszystko się połączyło. Sosem zalać frykadelki i piec ok. 45 - 50 min w temperaturze 190 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz