Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 0,8 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 6 łyżek oleju
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- 35 dag pieczarek
- 20 dag szynki w plastrach
- żółty ser - ilość według upodobania
- łyżka bazylii suszonej
- łyżka oregano suszonego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka.
Dodajemy cukier. Mąkę i resztę składników wrzucamy do miski. Dodajemy
drożdże i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż nie będzie przyklejało się do
dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy
ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosło.
Bazylię i oregano wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem (tyle, aby objęło wszystkie zioła). Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy.
Szynkę kroimy na kawałki, a pieczarki w plasterki. Ser ścieramy na tarce.
Po wyrośnięciu ciasta rozwałkujemy je i wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Smarujemy sosem, wykładamy szynkę i pieczarki. Na sam wierzch posypujemy serem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. na jakieś 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz