czwartek, 12 czerwca 2014

Pizza Capriciossa


























Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 0,8 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
Dodatki:
  • 35 dag pieczarek
  • 20 dag szynki w plastrach
  • żółty ser - ilość według upodobania
Sos pomidorowy:
  • łyżka bazylii suszonej
  • łyżka oregano suszonego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Mleko lekko podgrzewamy.  Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka. Dodajemy cukier. Mąkę i resztę składników wrzucamy do miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż nie będzie przyklejało się do dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosło.
Bazylię i oregano wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem (tyle, aby objęło wszystkie zioła). Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy.
Szynkę kroimy na kawałki, a pieczarki w plasterki. Ser ścieramy na tarce. 
Po wyrośnięciu ciasta rozwałkujemy je i wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Smarujemy sosem, wykładamy szynkę i pieczarki. Na sam wierzch posypujemy serem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. na jakieś 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz