poniedziałek, 16 czerwca 2014

Pulpety w sosie koperkowym

Smaczne, delikatne danie.

Latem najlepiej dać koperek świeży, prosto z grządki. Zimą można zastąpić go mrożonym, w ostateczności suszonym.



























Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułeczka namoczona w mleku
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
  • sól, pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • spory pęczek koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej
Mięso mielone mieszamy z jajkiem i odciśniętą bułeczką. Dodajemy sól i pieprz i dobrze wyrabiamy masę. Formujemy z niej nieduże pulpeciki i obtaczamy w mące. 
W garnku zagotowujemy 0,5 l wody. Na gotującą się wodę wrzucamy pulpety. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna i gotujemy ok. 10 minut. 
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do gotujących się pulpetów dodajemy kostkę rosołową i startą marchewkę. Mieszamy i gotujemy następne 10 minut. Koperek drobno kroimy i dodajemy do garnka. 
Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Dodajemy odrobinę wywaru z pulpetów i mieszamy, a następnie wszystko wlewamy do garnka. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. 
Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz