Smaczne, delikatne danie.
Latem najlepiej dać koperek świeży, prosto z grządki. Zimą można zastąpić go mrożonym, w ostateczności suszonym.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułeczka namoczona w mleku
- mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
- sól, pieprz
- 1 kostka rosołowa
- 3 średniej wielkości marchewki
- spory pęczek koperku
- 3 łyżki mąki pszennej
Mięso mielone mieszamy z jajkiem i odciśniętą bułeczką. Dodajemy sól i pieprz i dobrze wyrabiamy masę. Formujemy z niej nieduże pulpeciki i obtaczamy w mące.
W garnku zagotowujemy 0,5 l wody. Na gotującą się wodę wrzucamy pulpety. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna i gotujemy ok. 10 minut.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do gotujących się pulpetów dodajemy kostkę rosołową i startą marchewkę. Mieszamy i gotujemy następne 10 minut. Koperek drobno kroimy i dodajemy do garnka.
Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Dodajemy odrobinę wywaru z pulpetów i mieszamy, a następnie wszystko wlewamy do garnka. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz