piątek, 27 czerwca 2014

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem


























Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 40 dag cienkiej kiełbasy
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, pomijając głąb. 
Do garnka wlewamy trochę wody, tak aby zakryła dno. Wkładamy kapustę i gotujemy. Gdy zacznie się gotować, przykręcamy ogień i dusimy pod przykryciem. 
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju, na złoty kolor. Dodajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do garnka. 
Gdy kapusta jest już miękka robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i zasypujemy mąką. Podsmażamy chwilę i zalewamy wywarem z kapusty. Mieszamy i dodajemy do kapusty. 
Koperek drobno siekamy,  dodajemy do garnka. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem. 
Gotujemy jeszcze 2 minuty i zestawiamy z ognia.
Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz