Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 40 dag cienkiej kiełbasy
- pęczek koperku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, pomijając głąb.
Do garnka wlewamy trochę wody, tak aby zakryła dno. Wkładamy kapustę i gotujemy. Gdy zacznie się gotować, przykręcamy ogień i dusimy pod przykryciem.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju, na złoty kolor. Dodajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do garnka.
Gdy kapusta jest już miękka robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i zasypujemy mąką. Podsmażamy chwilę i zalewamy wywarem z kapusty. Mieszamy i dodajemy do kapusty.
Koperek drobno siekamy, dodajemy do garnka. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze 2 minuty i zestawiamy z ognia.
Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz