Bardzo smaczne ciasto. W sam raz dla wielbicieli kokosu i ananasów :)
Przepis pochodzi ze strony Moje Ciacho.
Biszkopt:
- 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki ciepłej wody
- 5 białek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1½ kostki masła
- 1 budyń waniliowy bez cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 żółtek
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 puszki ananasów w plastrach
- ½ szklanki wody lub jasnego naparu herbaty
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki alkoholu (wódka, whisky)
Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę,
pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier i dodać po jednym żółtku,
następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą, zmiksować i całość bardzo
delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C i
wstawić biszkopt, piec ok. 35 minut, po
przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
Na blat
kokosowy, białka ubić na sztywną pianę z solą, pod koniec ubijania
dosypać cukier, do ubitych białek wsypać wiórki kokosowe, mąkę i proszek
do pieczenia, wymieszać delikatnie łopatką. Blaszkę wyłożyć papierem
do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160°C, piec ok. 20
minut.
Ananasy
odcedzić (sok zachować, będzie potrzebny do ugotowania budyniu), pokroić
na drobne kawałki, dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.
Na soku z
ananasów ugotować budyń, dodając dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej,
wystudzić, żółtka ubić na parze z cukrem, wystudzić. Utrzeć budyń i
żółtka z miękkim masłem. Odłożyć ¼ część kremu na posmarowanie wierzchu ciasta, do reszty kremu dodać pokrojone ananasy. Biszkopt
nasączyć, przełożyć kremem, w środek włożyć wkładkę kokosową. Wierzch posmarować pozostałym kremem, udekorować wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz