środa, 2 lipca 2014

Ciasto kokosowo - ananasowe

Bardzo smaczne ciasto. W sam raz dla wielbicieli kokosu i ananasów :)

Przepis pochodzi ze strony Moje Ciacho.



























Biszkopt:
  • 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciepłej wody
Wkładka kokosowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 1½ kostki masła 
  • 1 budyń waniliowy bez cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 puszki ananasów w plastrach
Do nasączenia biszkoptu:
  • ½ szklanki wody lub jasnego naparu herbaty
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki alkoholu (wódka, whisky)
Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą, zmiksować i całość bardzo delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić biszkopt, piec ok. 35 minut, po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
Na blat kokosowy, białka ubić na sztywną pianę z solą, pod koniec ubijania dosypać cukier, do ubitych białek wsypać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie łopatką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160°C, piec ok. 20 minut.
Ananasy odcedzić (sok zachować, będzie potrzebny do ugotowania budyniu), pokroić na drobne kawałki, dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.
Na soku z ananasów ugotować budyń, dodając dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wystudzić, żółtka ubić na parze z cukrem, wystudzić. Utrzeć budyń i żółtka z miękkim masłem. Odłożyć ¼ część kremu na posmarowanie wierzchu ciasta, do reszty kremu dodać pokrojone ananasy. Biszkopt nasączyć, przełożyć kremem, w środek włożyć wkładkę kokosową. Wierzch posmarować pozostałym kremem, udekorować wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz