poniedziałek, 7 lipca 2014

Pizzowe różyczki

Zamiast zwykłej, tradycyjnej pizzy, zakręcone różyczki.



























Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 0,8 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
Sos pomidorowy:
  • łyżka bazylii suszonej
  • łyżka oregano suszonego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Dodatki (dodajemy to, na co mamy ochotę, lub co aktualnie mamy w lodówce):
  • plastry wędliny
  • żółty ser
Mleko lekko podgrzewamy.  Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka. Dodajemy cukier. Mąkę i resztę składników wrzucamy do miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż nie będzie przyklejało się do dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosło.
Bazylię i oregano wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem (tyle, aby objęło wszystkie zioła). Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2-3 części. Rozwałkowujemy na placki średniej grubości, smarujemy sosem. Układamy plasterki wędliny i sera (można też ser zetrzeć na tarce). Całość zwijamy jak roladę i kroimy na mniejsze kawałki.


Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ustawiamy nasze roladki. Mocno przyciskamy je u podstawy, aby nam się nie przewróciły.


Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż się ładnie zrumienią.

4 komentarze:

  1. Bardzo pomysłowe - idealna przekąska na imprezę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię robić takie na przyjęcia i inne okazje, na które przychodzą goście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna propozycja :-) super na piknik lub wycieczkę :-)

    OdpowiedzUsuń