Zamiast zwykłej, tradycyjnej pizzy, zakręcone różyczki.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 0,8 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 6 łyżek oleju
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- łyżka bazylii suszonej
- łyżka oregano suszonego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- plastry wędliny
- żółty ser
Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka.
Dodajemy cukier. Mąkę i resztę składników wrzucamy do miski. Dodajemy
drożdże i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż nie będzie przyklejało się do
dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy
ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosło.
Bazylię i oregano wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem (tyle, aby
objęło wszystkie zioła). Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy
koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2-3 części. Rozwałkowujemy na placki średniej grubości, smarujemy sosem. Układamy plasterki wędliny i sera (można też ser zetrzeć na tarce). Całość zwijamy jak roladę i kroimy na mniejsze kawałki.
Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ustawiamy nasze roladki. Mocno przyciskamy je u podstawy, aby nam się nie przewróciły.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż się ładnie zrumienią.
Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ustawiamy nasze roladki. Mocno przyciskamy je u podstawy, aby nam się nie przewróciły.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż się ładnie zrumienią.
Bardzo pomysłowe - idealna przekąska na imprezę :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię robić takie na przyjęcia i inne okazje, na które przychodzą goście :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja :-) super na piknik lub wycieczkę :-)
OdpowiedzUsuń