Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- garść mielonych migdałów
- 200 g masła
- 3 łyżki masła
- 100 g wiórków kokosowych
- łyżka cukru
- 100 g białej czekolady
- 50 g płatków migdałowych
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Dalej ubijając
dodać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej
ucierać. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą
łyżką. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Do tortownicy wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 30-35 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
W rondelku zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem. Resztę mleka mieszamy z mąką. Wlewamy do ugotowanego mleka i chwilę gotujemy. Wykładamy do miski i dokładnie przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Studzimy.
Masło ucieramy z zimnym budyniem. Pod koniec dodajemy mielone migdały.
Biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty. Połowę masy wykładamy na jedną część biszkoptu. Przykrywamy drugim blatem. Resztą masy smarujemy wierzch i boki tortu. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Podsmażamy na złoty kolor. Obsypujemy boki i wierzch tortu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odrobinę studzimy i polewamy czekoladą ciasto. Wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi.
Uroczy i smaczny.
OdpowiedzUsuńwyszedł Pyszny, teść był zachwycony
OdpowiedzUsuń