niedziela, 13 lipca 2014

Tarta z jagodami

Kruche ciasto, delikatny krem i jagody. Pyszniej być nie może :)



























Ciasto:
(przepis na ciasto pochodzi ze strony Domowe Wypieki)
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
Krem:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 3 - 4 łyżki mleka w proszku
Dodatkowo:
  • jagody
Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem dno. Wstawić do lodówki na 10 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Włożyć tartę i piec ok.30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Z 0,5 l mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mleko z mąką i gotujemy. Wylewamy do miski i dokładnie przykrywamy folią spożywczą, tak aby nie powstał kożuch. Studzimy. Ostudzony budyń ucieramy z masłem. Pod koniec ucierania dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Masę wykładamy na upieczony spód i posypujemy jagodami. Ciasto przechowujemy w lodówce.



Słodkie jagodowe lato
Jagodowe lato

2 komentarze:

  1. Ach... Jak ja lubię takie tarty... Musiała smakować znakomicie! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, muszę taką zrobić póki trwa sezon jagodowy, polecam również słoneczną tartę brzoskwiniową (,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń