poniedziałek, 7 lipca 2014

Ciasto karmelówka

Pyszne, mega słodkie ciasto. Przez niektórych nazywane Krówką, u mnie w domu zawsze jednak nosiło nazwę Karmelówka. Przepis na naszą "Krówkę" podaję tutaj. Polecam oba :)



























Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
Masa:
  • 600 ml śmietany 30%
  • cukier waniliowy
  • 3 śmietan-fixy
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 20 dag orzechów włoskich
Składniki na ciasto włożyć do miski. Połączyć i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć w blaszce i piec w temp. ok 170 stopni, przez ok 20-25 minut (aż ciasto się zarumieni). Tak samo upiec drugi placek.
Śmietanę ubijać chwilę. Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem i cukrem waniliowym. Dodać do śmietany i ubijać, aż śmietana zgęstnieje. Wyłożyć na placek i przykryć drugim. Na wierzchu rozsmarować masę krówkową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

PS. Ciasto najlepiej smakuje na drugi albo nawet trzeci dzień, gdy placki zmiękną od śmietany :)

1 komentarz: