Pyszne, mega słodkie ciasto. Przez niektórych nazywane Krówką, u mnie w domu zawsze jednak nosiło nazwę Karmelówka. Przepis na naszą "Krówkę" podaję tutaj. Polecam oba :)
Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 całe jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny (125 g)
- 600 ml śmietany 30%
- cukier waniliowy
- 3 śmietan-fixy
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 puszka masy krówkowej
- 20 dag orzechów włoskich
Składniki na ciasto włożyć do miski. Połączyć i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć w blaszce i piec w temp. ok 170 stopni, przez ok 20-25 minut (aż ciasto się zarumieni). Tak samo upiec drugi placek.
Śmietanę ubijać chwilę. Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem i cukrem waniliowym. Dodać do śmietany i ubijać, aż śmietana zgęstnieje. Wyłożyć na placek i przykryć drugim. Na wierzchu rozsmarować masę krówkową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
PS. Ciasto najlepiej smakuje na drugi albo nawet trzeci dzień, gdy placki zmiękną od śmietany :)
Bardzo fajne ciacho :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń