czwartek, 31 lipca 2014

Szynka pieczona w musztardzie Develey

Pyszny obiad z wykorzystaniem produktu firmy Develey. W przepisie wykorzystałam Musztardę Słodką Develey. Musztarda ta nadaje się świetnie do mięsa pieczonego. Jest delikatna i słodka, w swoim składzie ma brązowy cukier, dzięki czemu nie musimy już używać dodatkowych składników słodzących. Kiedyś robiłam szynkę w musztardzie wymieszanej z miodem, ale dzisiejsza wersja bije tamtą na głowę :) Jedząc najpierw czujemy słodką nutę, a następnie soczyste mięsko. Smaki świetnie się uzupełniają. Gorąco polecam wypróbować przepis, jak i samą musztardę :)




Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. Vegety
  • papryka w proszku
  • tymianek suszony
  • musztarda słodka Develey
  • 1 łyżka przyprawy w płynie Maggi
Szynkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Posypujemy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Prawie całą musztardę (zostawiamy 1 łyżkę) mieszamy z Maggi. 
Mieszankę wylewamy na mięso i dokładnie mieszamy łyżką, aż całe mięso będzie obtoczone w musztardzie. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę. 


Po tym czasie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy po wierzchu pozostałą musztardą i wstawiamy do piekarnika.


Pieczemy 1,5 -2 godziny w temp. 200 stopni. 15 minut przed końcem odkrywamy, aby trochę się przyrumieniło.
Podajemy z ziemniaczkami.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tę musztardę:> Idealnie pasuje do mięska :) Dodatkowo po zużyciu mamy super szklankę :)

    OdpowiedzUsuń