Pyszny obiad z wykorzystaniem produktu firmy Develey. W przepisie wykorzystałam Musztardę Słodką Develey. Musztarda ta nadaje się świetnie do mięsa pieczonego. Jest delikatna i słodka, w swoim składzie ma brązowy cukier, dzięki czemu nie musimy już używać dodatkowych składników słodzących. Kiedyś robiłam szynkę w musztardzie wymieszanej z miodem, ale dzisiejsza wersja bije tamtą na głowę :) Jedząc najpierw czujemy słodką nutę, a następnie soczyste mięsko. Smaki świetnie się uzupełniają. Gorąco polecam wypróbować przepis, jak i samą musztardę :)
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. Vegety
- papryka w proszku
- tymianek suszony
- musztarda słodka Develey
- 1 łyżka przyprawy w płynie Maggi
Szynkę
płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry grubości ok. 1-1,5
cm. Posypujemy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Prawie całą musztardę (zostawiamy 1 łyżkę) mieszamy z Maggi.
Mieszankę wylewamy na mięso i dokładnie mieszamy łyżką, aż całe mięso będzie obtoczone w musztardzie. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy po wierzchu pozostałą musztardą i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 1,5 -2 godziny w temp. 200 stopni. 15 minut przed końcem odkrywamy, aby trochę się przyrumieniło.
Prawie całą musztardę (zostawiamy 1 łyżkę) mieszamy z Maggi.
Mieszankę wylewamy na mięso i dokładnie mieszamy łyżką, aż całe mięso będzie obtoczone w musztardzie. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy po wierzchu pozostałą musztardą i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 1,5 -2 godziny w temp. 200 stopni. 15 minut przed końcem odkrywamy, aby trochę się przyrumieniło.
Podajemy
z ziemniaczkami.
Uwielbiam tę musztardę:> Idealnie pasuje do mięska :) Dodatkowo po zużyciu mamy super szklankę :)
OdpowiedzUsuń