Pyszne, czosnkowe placuszki z młodych ziemniaków. Dodatek sosu czosnkowego firmy Develey do masy ziemniaczanej nadaje plackom nowego, zaskakującego smaku. Sam sos nie jest zbyt ostry. Trafia w sam raz w moje kubki smakowe, jest delikatny. Jeśli ktoś preferuje mocniejsze smaki polecam polanie sosem już usmażonych placków. Będą wtedy bardziej czosnkowe :)
Składniki:
- 4-5 dużych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sosu czosnkowego Develey
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy wodę. Dodajemy jajko, mąkę i sos czosnkowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Masę ziemniaczaną nabieramy łyżką i kładziemy na patelni, formując nieduże placuszki. Smażymy na złoto z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz