wtorek, 15 lipca 2014

Czosnkowe placki ziemniaczane

Pyszne, czosnkowe placuszki z młodych ziemniaków. Dodatek sosu czosnkowego firmy Develey do masy ziemniaczanej nadaje plackom nowego, zaskakującego smaku. Sam sos nie jest zbyt ostry. Trafia w sam raz w moje kubki smakowe, jest delikatny. Jeśli ktoś preferuje mocniejsze smaki polecam polanie sosem już usmażonych placków. Będą wtedy bardziej czosnkowe :)



Składniki:
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sosu czosnkowego Develey
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy wodę. Dodajemy jajko, mąkę i sos czosnkowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Masę ziemniaczaną nabieramy łyżką i kładziemy na patelni, formując nieduże placuszki. Smażymy na złoto z obu stron.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz