poniedziałek, 21 lipca 2014

Sałatka z ogórkiem małosolnym

Prosta i szybka sałatka. W sam raz na letnie śniadanie. Oliwa z oliwek Biolevita nadaje się świetnie do doprawienia tego typu sałatek.



























Składniki:
  • kilka listków sałaty masłowej
  • garść listków roszponki
  • 1 ogórek małosolny
  • 1 średni pomidor 
  • 1/2 saszetki oliwy z oliwek Biolevita
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól
Sałatę i roszponkę myjemy. Sałatę masłową rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dorzucamy roszponkę. Pomidora nacinamy na czubku i zalewamy wrzątkiem na 1-2 minuty. Gdy skórka zacznie odstawać, pomidora wyjmujemy i ściągamy z niego skórkę. Pomidora i ogórka kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Doprawiamy ziołami, bazylią i odrobiną soli. Polewamy oliwą z oliwek firmy Biolevita i mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz