Ulubiona zupa moich dzieciaków :) Na pytanie: Jaką zupę ugotować? zawsze słyszę : POMIDOLOWĄ! :)
Składniki:
- 2 skrzydełka i 1 udko z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- natka pietruszki
- natka selera
- kilka liści lubczyku
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- makaron nitki
Skrzydełka i udko opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować. Zebrać szum, posolić, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut. Warzywa obrać. Dwie marchewki przekroić na pół. Razem z selerem i pietruszką wrzucić do garnka. Pozostałą marchewkę pokroić w pół talarki. Natkę pietruszki, selera i lubczyk opłukać, związać i wrzucić do garnka. Po 10 minutach dodać pokrojoną marchewkę. Gotować do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do garnka. Zamieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz