piątek, 4 lipca 2014

Zupa pomidorowa

Ulubiona zupa moich dzieciaków :) Na pytanie: Jaką zupę ugotować? zawsze słyszę : POMIDOLOWĄ! :)



Składniki:
  • 2 skrzydełka i 1 udko z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • natka pietruszki
  • natka selera
  • kilka liści lubczyku
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • makaron nitki
Skrzydełka i udko opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować. Zebrać szum, posolić, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut. Warzywa obrać. Dwie marchewki przekroić na pół. Razem z selerem i pietruszką wrzucić do garnka. Pozostałą marchewkę pokroić w pół talarki. Natkę pietruszki, selera i lubczyk opłukać, związać i wrzucić do garnka. Po 10 minutach dodać pokrojoną marchewkę. Gotować do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do garnka. Zamieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz