niedziela, 13 lipca 2014

Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

Smaczny pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa. Polecam!



























Składniki:
  • 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułeczka
  • garść natki pietruszki
  • 2-3 młode marchewki
  • musztarda ziołowa Develey
  • 50 g masła
  • 2 plasterki żółtego sera
  • kilka plasterków wędliny
  • 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw np.Vegety
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • folia spożywcza
Sos musztardowy:
  • 250 ml bulionu (może być z kostki)
  • 1-2 łyżki musztardy ziołowej Develey
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietanki słodkiej
  • sól, pieprz
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz. Bułeczkę moczymy w wodzie. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do mięsa dodajemy odciśniętą bułeczkę i pokrojoną natkę pietruszki. Masę dobrze wyrabiamy. W razie gdyby była zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. 
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy przyprawę uniwersalną i mieszamy. 
Masło i ser kroimy na mniejsze kawałki. Plastry wędliny kroimy na 4 części. 
Na desce rozkładamy kawałek folii spożywczej. Masę mięsną wielkości kotleta mielonego rozpłaszczamy na folii i formujemy z niej prostokąt. Smarujemy musztardą.
 W jednym brzegu układamy kawałek wędliny, na nim marchewkę, masło i ser.




Za pomocą folii zwijamy wszystko w roladkę.
Zasklepiamy brzegi, żeby nic nie wypłynęło.



Obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na oleju na złoto ze wszystkich stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na roladkach układamy kilka kawałków masła i podlewamy 1-2 łyżkami wody. Naczynie wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Bulion zagotowujemy i dodajemy musztardę. Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy trochę bulionu i dokładnie mieszamy, następnie całość wlewamy do bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem, i zagotowujemy.

Roladki polewamy sosem i podajemy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz