Smaczny pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa. Polecam!
Składniki:
- 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułeczka
- garść natki pietruszki
- 2-3 młode marchewki
- musztarda ziołowa Develey
- 50 g masła
- 2 plasterki żółtego sera
- kilka plasterków wędliny
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw np.Vegety
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- folia spożywcza
- 250 ml bulionu (może być z kostki)
- 1-2 łyżki musztardy ziołowej Develey
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki śmietanki słodkiej
- sól, pieprz
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz. Bułeczkę moczymy w wodzie. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do mięsa dodajemy odciśniętą bułeczkę i pokrojoną natkę pietruszki. Masę dobrze wyrabiamy. W razie gdyby była zbyt rzadka dodajemy bułki tartej.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy przyprawę uniwersalną i mieszamy.
Masło i ser kroimy na mniejsze kawałki. Plastry wędliny kroimy na 4 części.
Na desce rozkładamy kawałek folii spożywczej. Masę mięsną wielkości kotleta mielonego rozpłaszczamy na folii i formujemy z niej prostokąt. Smarujemy musztardą.
W jednym brzegu układamy kawałek wędliny, na nim marchewkę, masło i ser.
Za pomocą folii zwijamy wszystko w roladkę.
Zasklepiamy brzegi, żeby nic nie wypłynęło.
Obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na oleju na złoto ze wszystkich stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na roladkach układamy kilka kawałków masła i podlewamy 1-2 łyżkami wody. Naczynie wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Bulion zagotowujemy i dodajemy musztardę. Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy trochę bulionu i dokładnie mieszamy, następnie całość wlewamy do bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem, i zagotowujemy.
Roladki polewamy sosem i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz