sobota, 12 lipca 2014

Ciasto z galaretką i dżemem



Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Masa:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka wiśniowa
  • duży słoiczek dżemu wiśniowego (u mnie 410 g)
Dodatkowo:
  • maliny
  • galaretka malinowa
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W międzyczasie dodawać do masy wodę.
Blaszkę o wymiarach ok. 36x26 wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec ok 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. 
Śmietanę ubić przez ok. 2 minuty. Dodać zimną, tężejącą galaretkę i dżem wiśniowy. Dobrze zmiksować. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim.Wstawić do lodówki.
Galaretkę malinową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Wystudzić. Na cieście ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Ciasto przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz