Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki maki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 400 ml śmietany 30%
- 1 galaretka wiśniowa
- duży słoiczek dżemu wiśniowego (u mnie 410 g)
- maliny
- galaretka malinowa
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Dalej ubijając
dodać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej
ucierać. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą
łyżką. W międzyczasie dodawać do masy wodę.
Blaszkę o wymiarach ok. 36x26 wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe
ciasto przełożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego do 180 st.
piekarnika. Piec ok 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić
wzdłuż na pół.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić przez ok. 2 minuty. Dodać zimną, tężejącą galaretkę i dżem wiśniowy. Dobrze zmiksować. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim.Wstawić do lodówki.
Galaretkę malinową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Wystudzić. Na cieście ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Ciasto przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz