wtorek, 29 lipca 2014

Kotlety mielone z włoskim akcentem :)

Pyszne kotleciki z bazylią i pomidorem.




Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułeczka
  • garść listków bazylii
  • 1 duży pomidor
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Bułeczkę namoczyć w wodzie. Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajko i odciśniętą bułkę. Bazylię posiekać i dodać do mięsa. Pomidora naciąć na czubku i zalać wrzątkiem na 1-2 minuty. Gdy skórka zacznie odstawać, pomidora wyjąć z wody, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dorzucić do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i wyrobić dobrze masę. W razie, gdyby masa była za rzadka dosypać bułki tartej.  Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto, na rozgrzanym oleju.

3 komentarze: