Zupka jest pyszna i delikatna w smaku. Użyłam w niej świeżego zielonego groszku, który wyhodowałam we własnym warzywniku :) Jeśli ktoś nie dysponuje świeżym, można równie dobrze użyć mrożonego.
Składniki:
- 2-3 wieprzowe żeberka
- 3-4 marchewki
- 5-6 ziemniaków
- 500 g zielonego groszku
- natka selera
- natka pietruszki
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Żeberka zalać zimną wodą i zagotować. Zebrać szum, dodać ziele angielskie i listki laurowe. Gotować na małym ogniu ok. 30-40 minut. Marchewki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Natkę selera i pietruszki opłukać, związać i dorzucić do zupy. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę. Gdy marchewka trochę zmięknie dodać ziemniaki i groszek. Gotować do miękkości warzyw. Masło rozpuścić na patelni, zasypać mąką i wymieszać. Zalać wywarem z zupy. Wymieszać, aż wszystko się rozpuści i połączy. Wlać do zupy, energicznie mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Możemy podawać z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz