czwartek, 10 lipca 2014

Delikatna zupa z zielonym groszkiem

Zupka jest pyszna i delikatna w smaku. Użyłam w niej świeżego zielonego groszku, który wyhodowałam we własnym warzywniku :) Jeśli ktoś nie dysponuje świeżym, można równie dobrze użyć mrożonego.



























Składniki:
  • 2-3 wieprzowe żeberka
  • 3-4 marchewki
  • 5-6 ziemniaków
  • 500 g zielonego groszku
  • natka selera
  • natka pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Żeberka zalać zimną wodą i zagotować. Zebrać szum, dodać ziele angielskie i listki laurowe. Gotować na małym ogniu ok. 30-40 minut. Marchewki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Natkę selera i pietruszki opłukać, związać i dorzucić do zupy. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę. Gdy marchewka trochę zmięknie dodać ziemniaki i groszek. Gotować do miękkości warzyw. Masło rozpuścić na patelni, zasypać mąką i wymieszać. Zalać wywarem z zupy. Wymieszać, aż wszystko się rozpuści i połączy. Wlać do zupy, energicznie mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Możemy podawać z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz