wtorek, 15 lipca 2014

Tort kokosowo - migdałowy





























Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • garść mielonych migdałów
  • 200 g masła
Dodatkowo:
  • 3 łyżki masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • łyżka cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g płatków migdałowych
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Do tortownicy wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 30-35 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. 
W rondelku zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem. Resztę mleka mieszamy z mąką. Wlewamy do ugotowanego mleka i chwilę gotujemy. Wykładamy do miski i dokładnie przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Studzimy.
Masło ucieramy z zimnym budyniem. Pod koniec dodajemy mielone migdały. 
Biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty. Połowę masy wykładamy na jedną część biszkoptu. Przykrywamy drugim blatem. Resztą masy smarujemy wierzch i boki tortu. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Podsmażamy na złoty kolor. Obsypujemy boki i wierzch tortu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odrobinę studzimy i polewamy czekoladą ciasto. Wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi.


2 komentarze: