sobota, 21 czerwca 2014

Babeczki z kremem czekoladowym



























Babeczki:
  • 250 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
Dodatkowo:
  • krem czekoladowy np. Nutella lub masa krówkowa
Krem:
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki mleka w temp. pokojowej
Wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce. W drugiej mieszamy składniki mokre: jajka, olej i mleko. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie (mogą zostać grudki). Do papilotek wkładamy po jednej łyżce ciasta. Na to kładziemy po łyżeczce kremu czekoladowego lub masy krówkowej i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut. Upieczone babeczki studzimy.
Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Dodajemy kakao i mleko. Miksujemy, aż masa będzie gładka i jednolita. Powstały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i dekorujemy babeczki.

Przysmaki dla taty 4 Przysmaki dla taty 4

2 komentarze:

  1. Wyglądają na mega czekoladowe! Mmm, intensywne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie intensywnie czekoladowe musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń