Babeczki:
- 250 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- krem czekoladowy np. Nutella lub masa krówkowa
- 150 g miękkiego masła
- 3 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki kakao
- 1/3 szklanki mleka w temp. pokojowej
Wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce. W drugiej mieszamy składniki mokre: jajka, olej i mleko. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie (mogą zostać grudki). Do papilotek wkładamy po jednej łyżce ciasta. Na to kładziemy po łyżeczce kremu czekoladowego lub masy krówkowej i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut. Upieczone babeczki studzimy.
Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Dodajemy kakao i mleko. Miksujemy, aż masa będzie gładka i jednolita. Powstały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i dekorujemy babeczki.
Wyglądają na mega czekoladowe! Mmm, intensywne! ;)
OdpowiedzUsuńTakie intensywnie czekoladowe musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń