sobota, 14 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami i galaretką

Takie ciasto zawsze robiła moja Mama, gdy tylko zaczynał się sezon na truskawki. Teraz ja piekę je moim bliskim, jest proste, smaczne i takie truskawkowe :)



Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Masa:
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 10-15 truskawek
Ponadto:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W międzyczasie dodawać do masy wodę.
Blaszkę o wymiarach ok. 36x26 wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec ok 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. 
Śmietanę ubić z cukrem pudrem przez ok 2 minuty. Dodać zimną, tężejącą galaretkę. wymieszać. Truskawki pokroić w drobne kawałki i wrzucić do masy. Górną część biszkoptu pokroić w średniej wielkości kostkę i również wrzucić do masy. Wszystko delikatnie wymieszać i wyłożyć na dół biszkoptu (warto robić to w blaszce, wtedy masa nie rozpłynie się po bokach). Schłodzić.
2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. 
Truskawki przekroić na pół i układać brzuszkiem do góry na stężałej masie. Całość zalać tężejącą galaretką i schłodzić.
Przechowywać w lodówce. 




Milion smaków truskawek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz