niedziela, 15 czerwca 2014

Karkówka zapiekana na marchewkach pod serową pierzynką

Prosty sposób na szybkie danie obiadowe, w sam raz na leniwą niedzielę :)

Inspiracja stąd.



Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 5 - 6 marchewek
  • majonez
  • 30 dag sera żółtego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Karkówkę kroimy w plastry. Posypujemy ziołami i odstawiamy na chwilę. Marchewki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (jeśli robimy mniejszą porcję możemy użyć naczynia żaroodpornego). Na dnie blaszki układamy plasterki marchewek. Posypujemy ziołami i układamy na tym plastry karkówki. Posypujemy pieprzem i solimy. Całość smarujemy majonezem. Ser ścieramy na tarce i posypujemy równomiernie nasze danie. 
Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 190 stopni ok 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze ok. 20 minut, aby wszystko ładnie się przyrumieniło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz