Prosty sposób na szybkie danie obiadowe, w sam raz na leniwą niedzielę :)
Inspiracja stąd.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 5 - 6 marchewek
- majonez
- 30 dag sera żółtego
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Karkówkę kroimy w plastry. Posypujemy ziołami i odstawiamy na chwilę. Marchewki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (jeśli robimy mniejszą porcję możemy użyć naczynia żaroodpornego). Na dnie blaszki układamy plasterki marchewek. Posypujemy ziołami i układamy na tym plastry karkówki. Posypujemy pieprzem i solimy. Całość smarujemy majonezem. Ser ścieramy na tarce i posypujemy równomiernie nasze danie.
Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 190 stopni ok 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze ok. 20 minut, aby wszystko ładnie się przyrumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz