Moja babcia robiła podobne gołąbki, z tym że gotowała je w garnku. Ja wolę wersję piekarnikową, jest dla mnie mniej problematyczna i nie grozi przypaleniem garnka :)
- 1 duża główka kapusty włoskiej
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 woreczki ryżu
- natka pietruszki
- 1 kostka rosołowa
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kapustę myjemy i obieramy z wierzchnich (brzydkich) liści. Nacinamy dookoła głąb i go wyjmujemy. Kapustę wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok.2 minut. Po tym czasie zdejmujemy wierzchnie liście i odkładamy je na talerz. Dalej gotujemy kapustę i po kolejnych minutach zdejmujemy następną warstwę liści. Tak samo postępujemy z resztą kapusty, aż obgotują nam się wszystkie liście. Odstawiamy wszystko do wystudzenia.
Ryż gotujemy al dente. Studzimy.
Mięso mielone mieszamy z ostudzonym ryżem i drobno pokrojoną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wybieramy największe i najładniejsze liście. Ścinamy z nich zgrubienie ze środka, aby dobrze nam się składały. Na środku każdego liścia kładziemy farsz i składamy, tak jak krokiety. Najpierw boki zachylamy do środka (aby farsz nam nie uciekał), a następnie całość mocno zwijamy. Część liści które nam zostały układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich układamy gołąbki i przykrywamy resztą liści. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku i zalewamy nasze gołąbki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Po tym czasie delikatnie zlewamy wywar z gołąbków do miski (należy bardzo uważać, aby się nie poparzyć). Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę i dokładnie mieszamy. Wszystko ponownie wlewamy do gołąbków i zapiekamy kolejne 30 min. Gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz