W dzieciństwie za nim nie przepadałam, teraz wręcz przeciwnie. Za to moje dzieciaki wcinają go bez marudzenia :)
Składniki:
- 60-70 dag żeberek wieprzowych
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- 6-7 ziemniaków
- pół selera
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- natka pietruszki
- kilka listków lubczyku
- 3-4 liście z pora
- 1/2 cebuli
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- sól, pieprz
Żeberka opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i gotować na mniejszym ogniu ok. 30 - 40 minut. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki, razem z selerem wrzucić do garnka. Natkę pietruszki, lubczyk i liście pora związać, i wrzucić do garnka. Cebulę opalić nad płomieniem i dorzucić do zupy. Po 20 minutach dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz