sobota, 21 czerwca 2014

Krupnik

W dzieciństwie za nim nie przepadałam, teraz wręcz przeciwnie. Za to moje dzieciaki wcinają go bez marudzenia :)



























Składniki:
  • 60-70 dag żeberek wieprzowych
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 6-7 ziemniaków
  • pół selera
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • kilka listków lubczyku
  • 3-4 liście z pora
  • 1/2 cebuli
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz
Żeberka opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i gotować na mniejszym ogniu ok. 30 - 40 minut. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki, razem z selerem wrzucić do garnka. Natkę pietruszki, lubczyk i liście pora związać, i wrzucić do garnka. Cebulę opalić nad płomieniem i dorzucić do zupy. Po 20 minutach dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz