piątek, 19 grudnia 2014

Jagodowy curd

Pyszny, słodki jagodowy krem, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Może stanowić wypełnienie kruchych babeczek, dodatek do gofrów bądź naleśników, masę do ciasta. Ja zrobiłam go z myślą o torcie na urodziny mojej córeczki. Curd spisał się doskonale i świetnie wpasował się w smaki tortu :)


Składniki:
  • 300 g umytych jagód (u mnie mrożone)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 80 g masła
Jagody umieszczamy w garnuszku  i podgrzewamy, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Następnie rozgniatamy widelcem lub blendujemy (sposób łatwiejszy :)). Przekładamy na sitko o drobnych oczkach i przecieramy.
Do rondelka wbijamy jajka, żółtka i dodajemy cukier. Wszystko mieszamy i chwilę podgrzewamy na małej mocy palnika. Dodajemy masło i mus z jagód. Mieszamy, aż całość się połączy, zagotuje i zgęstnieje. Powstały krem przelewamy do słoiczka, zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia. 
Wystudzony przechowujemy w lodówce.

1 komentarz:

  1. Mmm, jagody musiał smakować bajecznie. A kolor ma obłędny! :)

    OdpowiedzUsuń