Pyszny, słodki jagodowy krem, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Może stanowić wypełnienie kruchych babeczek, dodatek do gofrów bądź naleśników, masę do ciasta. Ja zrobiłam go z myślą o torcie na urodziny mojej córeczki. Curd spisał się doskonale i świetnie wpasował się w smaki tortu :)
Składniki:
- 300 g umytych jagód (u mnie mrożone)
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 80 g masła
Jagody umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Następnie rozgniatamy widelcem lub blendujemy (sposób łatwiejszy :)). Przekładamy na sitko o drobnych oczkach i przecieramy.
Do rondelka wbijamy jajka, żółtka i dodajemy cukier. Wszystko mieszamy i chwilę podgrzewamy na małej mocy palnika. Dodajemy masło i mus z jagód. Mieszamy, aż całość się połączy, zagotuje i zgęstnieje. Powstały krem przelewamy do słoiczka, zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzony przechowujemy w lodówce.
Mmm, jagody musiał smakować bajecznie. A kolor ma obłędny! :)
OdpowiedzUsuń