Pyszne ciacho. Pewnie większość z Was zna przepis na klasycznego 3-bita. Kiedyś znalazłam przepis na jego wersję czekoladową, ale nigdzie nie znalazłam na kokosową. Postanowiłam, więc taka stworzyć ;) Jak to określiła moja młodsza siostra, takie połączenie 3-bita i raffaello. Ale grunt, że wszystkim smakowało :) Polecam!
Składniki:
- 2 duże opakowania herbatników
- 1 puszka masy krówkowej
- 2 szklanki mleka
- 75 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
- 1 duży budyń śmietankowy (taki na 3/4 l mleka)
- 200 g masła
- 400 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka. Wsypujemy cukier i wiórki kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia. W reszcie mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy do gotującego się mleka z cukrem i wiórkami, i mieszamy, aż zgęstnieje. Wykładamy na talerz i szczelnie przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawiamy do wystudzenia.
Na patelni umieszczamy 2 łyżki masła i cukru. Dodajemy wiórki kokosowe i prażymy na małej mocy palnika, często mieszając, aż wiórki się przyrumienią. Wykładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Herbatniki smarujemy masą krówkową i wykładamy kolejna warstwę herbatników. Masło ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo zimny budyń. Masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy chwilę. Cukier puder mieszamy ze śmietan-fixem. Dodajemy do śmietany i ubijamy, aż śmietana zrobi się sztywna. Wykładamy na herbatniki. Posypujemy zimnymi, uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Przechowujemy w lodówce.
Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz