piątek, 19 grudnia 2014

Masa cukrowa

Masa do zdobienia ciast i tortów stylem angielskim. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. W smaku niezbyt smaczna, chyba że ktoś lubi jeść sam cukier ;)

Przepis ze strony Moje Wypieki.


Składniki:
  • 750-800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • odrobina ekstraktu cytrynowego lub waniliowego (wedle upodobań)
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
Po tym czasie podgrzewamy na palniku o małej mocy, do całkowitego rozpuszczenia. Uwaga: nie można doprowadzić do wrzenia! Następnie dodajemy glukozę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Przestudzoną masę (ale nie stężałą!) wlewamy do miski, dodajemy ekstrakt cytrynowy i stopniowo wsypujemy cukier puder. Masę mieszamy szpatułką. Nie jest konieczne zużycie całej ilości cukru pudru. Wszystko zależy od jego jakości, mi wystarczyło 500 g cukru pudru, aby masa była zwarta i plastyczna. Zbyt duża ilość cukru pudru spowoduje, że masa będzie się kruszyć.
Pod koniec masę wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny.
Masę możemy zabarwić barwnikami spożywczymi, najlepiej sprawdzą się barwniki w żelu lub proszku. 
Aby masa nie kleiła się podczas pracy, warto zarówno stolnicę jak i wałek posmarować odrobiną oleju. 
Masa z powyższych składników wystarcza na pokrycie tortu o średnicy 30 cm i wykonanie ozdób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz