Makaron i pyszny mięsno-warzywny sos, to idealny pomysł na smaczny obiad w chłodne jesienne dni. Przepis nie jest trudny w wykonaniu i każdy, nawet początkujący kucharz, sobie z nim poradzi. Zdecydowanie polecam!
Składniki:
- paczka makaronu spaghetti
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- puszka groszku konserwowego
- bazylia i oregano (mogą być suszone)
- kostka rosołowa
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Na oleju podsmażamy mięso. Przekładamy do garnka. Zalewamy, rozpuszczoną w dwóch szklankach wody, kostką rosołową. Dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i dusimy ok. 30 minut. Po tym czasie wrzucamy do garnka pokrojoną paprykę i dalej dusimy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Gdy marchewka z papryką zmiękną, dodajemy groszek i dusimy jeszcze 5 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente, w wodzie z solą i łyżką oleju. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz