środa, 1 kwietnia 2015

Babeczki piaskowe z kremem cytrynowym

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 1/2 porcji lemon curdu z tego przepisu (ok. 1/2 słoiczka)
  • cukier puder do posypania
Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Nadal miksując dodawać stopniowo do jajek. Na koniec dodać margarynę i aromat śmietankowy. Dobrze zmiksować.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i każdą napełniamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem).
Po upieczeniu babeczki studzimy, a następnie ostrym nożem ścinamy wierzch babeczek (nie wyrzucamy ich, ani nie zjadamy :)) W każdej babeczce łyżeczką wydrążamy otwór i napełniamy go lemon curdem. Przykrywamy ściętymi kawałkami babeczek.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Przepis na babeczki zaczerpnęłam z bloga Gotuj z Cukiereczkiem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz