- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 1/2 porcji lemon curdu z tego przepisu (ok. 1/2 słoiczka)
- cukier puder do posypania
Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Nadal miksując dodawać stopniowo do jajek. Na koniec dodać margarynę i aromat śmietankowy. Dobrze zmiksować.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i każdą napełniamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem).
Po upieczeniu babeczki studzimy, a następnie ostrym nożem ścinamy wierzch babeczek (nie wyrzucamy ich, ani nie zjadamy :)) W każdej babeczce łyżeczką wydrążamy otwór i napełniamy go lemon curdem. Przykrywamy ściętymi kawałkami babeczek.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na babeczki zaczerpnęłam z bloga Gotuj z Cukiereczkiem :)
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i każdą napełniamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem).
Po upieczeniu babeczki studzimy, a następnie ostrym nożem ścinamy wierzch babeczek (nie wyrzucamy ich, ani nie zjadamy :)) W każdej babeczce łyżeczką wydrążamy otwór i napełniamy go lemon curdem. Przykrywamy ściętymi kawałkami babeczek.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na babeczki zaczerpnęłam z bloga Gotuj z Cukiereczkiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz