- 1 litr śmietany 30%
- 1 litr mleka
- 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią Skworcu
- 6 jajek
- 250 g masła
- 150 g cukru pudru
- 100 g rodzynek
- 70 g migdałów
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g suszonych moreli
W garnku z podwójnym dnem (w innym może się przypalić) zagotować mleko z cukrem z wanilią. Do miski wbić jajka. Zalać je wrzącym mlekiem i energicznie wymieszać. Dodać śmietanę kremówkę. Całość przelać do garnka po mleku i gotować na małym ogniu tak długo, aż masa się zważy. Duże sitko wyłożyć gazą. Na gazę przełożyć powstały twaróg. Odstawić do wystudzenia i osączenia.
Rodzynki namoczyć (zalać wrzątkiem i odstawić). Migdały sparzyć wrzątkiem, odstawić na kilka minut i obrać ze skórek. Po obraniu posiekać. Suszone morele pokroić w drobną kostkę. Rodzynki osączyć. Bakalie wrzucić do miski, dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
Miękkie masło i cukier puder utrzeć mikserem na puch. Nadal miksując, małymi porcjami dodawać przygotowany twarożek. Dokładnie wymieszać. Do masy wsypać wszystkie bakalie. Wymieszać.
Gazę zmoczyć zimną wodą, wycisnąć. Wyłożyć nią formę na paschę. Wypełnić masą twarogową, mocno docisnąć i obciążyć. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Po wyjęciu można polać polewą z tego przepisu i posypać płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz