sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek z masą mleczną

Kruchy spód:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • rodzynki

Masa mleczna:

  • 200 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 200 g mleka w proszku
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Skworcu
  • 4 łyżki Nutelli

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i siekamy nożem z zimnym masłem. Wbijamy żółtko i szybo zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na pół i do jednej części wgniatamy kakao. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 15 minut. 
Jasne ciasto wałkujemy na jeden większy lub dwa mniejsze placki. Z ciemnego ciasta robimy kuleczki z rodzynkami w środku i układamy boki na jasnym cieście. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 12-15 minut, aż ładnie się zarumieni. Upieczone spody studzimy.
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Mleko w proszku, cukier puder i cukier z wanilią wsypujemy do miski. Wlewamy 50 ml wrzącej wody oraz masło i miksujemy. Gdy masa jest zbyt gęsta dolewamy jeszcze trochę wody i ponownie miksujemy. 
Blaty smarujemy po środku Nutellą, a na nią wykładamy masę mleczną. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Gdy masa zastygnie dowolnie dekorujemy.

Przepis na masę mleczną pochodzi z książki "Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego".

1 komentarz: