- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
Masa kokosowa:
- 200 g wiórków kokosowych
- 330 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- masa krówkowa (400 g)
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i siekamy nożem z zimnym masłem. Dodajemy żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15 minut. Z połowy ciasta wałkujemy jeden większy lub dwa mniejsze placki. Z drugiej części formujemy boki placków (u mnie w postaci wałków). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 12-15 minut, aż ładnie się przyrumieni. Upieczone spody studzimy.
Śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier puder i wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy i gotujemy kilka minut, aż trochę zgęstnieje. Masę kokosową wykładamy na kruche spody. Odstawiamy w zimne miejsce, aby masa zastygła.
Masę krówkową wyjmujemy do miseczki i mieszamy łyżką. Następnie rozprowadzamy ją na masie kokosowej. Mazurki dowolnie dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz