sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek z masą kokosowo-kajmakową

Kruchy spód:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Masa kokosowa:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 330 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • masa krówkowa (400 g)

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i siekamy nożem z zimnym masłem. Dodajemy żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15 minut. Z połowy ciasta wałkujemy jeden większy lub dwa mniejsze placki. Z drugiej części formujemy boki placków (u mnie w postaci wałków). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 12-15 minut, aż ładnie się przyrumieni. Upieczone spody studzimy.
Śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier puder i wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy i gotujemy kilka minut, aż trochę zgęstnieje. Masę kokosową wykładamy na kruche spody. Odstawiamy w zimne miejsce, aby masa zastygła. 
Masę krówkową wyjmujemy do miseczki i mieszamy łyżką. Następnie rozprowadzamy ją na masie kokosowej. Mazurki dowolnie dekorujemy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz